Työn tekemisen tulisi olla aina kannattavaa

18.02.2020

Työvoiman saatavuus nousemassa matkailualan kehityksen esteeksi

Tämän tiedotteen haastatteluhetkellä ravintola Tuba Iso-Syötteen yrittäjä Anne Mikkola teki arkipäivänä täyttä vuoroa keittiössä, sillä muuten asiakkaat olisivat jääneet kyseisenä torstaina palvelematta. Syy työskentelyyn ei ollut siinä, että Mikkola pitää työstään, vaan huomattavasti raadollisempi: ravintola- ja matkailualoilla ammattitaitoista työvoimaa ei ole juurikaan tarjolla kasvukeskuksien ulkopuolelle.

"Teen itse useamman työvuoron joka viikko ja voisin ottaa töihin heti viisi ammattilaista. Juuri nyt haussa ovat esimerkiksi kokki ja keittiömestari. Ulkopaikkakuntalaisille ammattilaisille työt eivät ole kelvanneet, koska syinä ovat olleet muun muassa hankala kulkeminen ja etäisyys. Jotain tilanteesta myös kertoo, että meillä ei ole Pudasjärvellä töissä yhtään paikkakuntalaista ammattilaista. Kynnys ottaa työpaikka vastaan näyttää olevan monella tapaa aivan liian korkea", kertoo Mikkola.

Mikkolan mukaan alan ammattilaisia on liian vähän, eivätkä tarjolla olevat työt kiinnosta kaikkia osaajia. Työvoiman saannin haastavuus korostuu juuri näihin aikoihin, kun talven sesonkiviikot ovat pyörähtäneet käyntiin. Mikkola kokee ongelmallisen tilanteen suoranaisena esteenä alueen kehitykselle ja vetovoimaa rapauttavana tekijänä. Yhtenä syynä tilanteelle hän näkee ravintola- ja matkailualan peruskoulutuksen lopettamisen Pudasjärvellä.

"Pitää muistaa, että ammattilaisen pitää oikeasti osata laittaa ruokaa, eikä vain lämmittää valmiita eineksiä", sanoo Mikkola.

Mikkolan kokemat haasteet ovat tuttuja monille muillekin ravintola- ja matkailualan parissa työskenteleville pohjoisen yrittäjille. Luonnollisesti ongelmat ovat tuttuja myös työvoiman välittäjille. Henkilöstöpalveluja tarjoavan Eezyn Oulun asiakkuuspäällikkö Heidi Hyttinen arvioi, että tilanne konkretisoituu horeca-alan lisäksi suurtalouksien työvoiman saatavuudessa.

"Alalla ei yksinkertaisesti ole tällä hetkellä tarpeeksi työntekijöitä, joten halukkaille ammattilaisille löytyy varmasti töitä. Tärkeä tekijä onkin, että ihmisellä on tahtotila lähteä töihin. Siksi yhteiskunnan pitäisi kannustaa entistä enemmän työntekemiseen sekä vähentää siihen liittyvää byrokratiaa. Yksi askel oikeaan suuntaan olisi tehdä osa-aikatyöstä paremmin kannattavaa", sanoo Hyttinen.

”Nykyinen tilanne on todella haastava”

Oulun kauppakamari julkaisi tammikuussa jäsenkyselynsä tulokset alueen yritysten työvoimatarpeesta toiminta-alueellaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tuloksista ilmeni, että lähes puolet (49,1 %) vastanneista yrityksistä oli kohdannut hankaluuksia uuden työvoiman rekrytoinnissa.

Suurimpia rekrytoinnin kompastuskiviä olivat vastaajien mukaan hakijoiden riittämätön ammattitaito (62,7 %) ja riittämätön työvoiman tarjonta alueella (59,6 %). Kysely paljasti, että alueen työvoimatarpeen kirjo on laaja. Rekrytointivaikeuksia on ilmennyt muun muassa seuraavissa ammattinimikkeissä: ammattitaitoinen myyjä, yritysmyyjä, ohjelmistosuunnittelija, automaatiosuunnittelija, lähihoitaja, kokki, tarjoilija, siivooja, kiinteistönhoitaja, raudoittaja, levyseppähitsaaja ja bitumieristäjä.

"Nykyinen tilanne on todella haastava, kun toisaalta syrjäisille seuduille tarvitaan ja halutaan elinvoimaa, mutta toisaalta kaupungistumisilmiö ja palveluiden heikkeneminen alueella ovat vähentäneet alueen työvoiman tarjontaa. Kelkkaa pitäisi tavalla tai toisella pyrkiä kääntämään toiseen suuntaan, sillä tulevaisuudessa haasteet eivät suinkaan vähene, sillä pohjoiseen on jo tehty ja suunnitteilla työllistäviä investointipäätöksiä. Työvoiman eläköityminen muun muassa palvelualoilla ja sosiaali- ja terveyspalveluissa näkyy jo yritysten arjessa Pohjois-Suomessa", sanoo Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja Maria Juurikka.

Juurikan mukaan Pohjois-Suomessa työntekijät joutuvat väistämättä kulkemaan pitkiä työmatkoja ja ainoa vaihtoehto on oman auton käyttö. Oman auton edullinen käyttö työmatkoihin tulisi olla mahdollista ja sitä pitäisi tukea verotuksellisesti.

"Nykyisellä hintatasolla verovähennysoikeus julkisen kulkuvälineen mukaan ei yksinkertaisesti ole riittävä näillä alueilla, joilla julkista liikennettä ei ole tai työntekijät eivät voi julkista liikennettä hyödyntää työaikojensa puitteissa. Myös kunnat voivat vaikuttaa työntekijöiden arjen sujuvuuteen perhepalveluilla. Monesti epäsäännöllistä työaikaa tekevällä tai pitkää työmatkaa kulkevalla on haasteita saada lapset joustavasti päivähoitoon. Näissä tilanteissa olisi hyvä hakea esimerkiksi matkailualueen yrittäjien kanssa tarpeen mukaan joustavia palvelumuotoja", sanoo Juurikka.

"Meillä pitäisi Suomessa hakea aktiivisesti keinoja, joilla voidaan vaikuttaa työntekijöiden halukuutteen vastaanottaa työtä, jotta voisimme jatkossakin elää hyvinvointiyhteiskunnassa. Työn tekemisen tulisi olla aina kannattavaa ja muun muassa osa-aikatyön kannattavuuteen tähtäävät päätökset, olisivat todella tärkeitä. Kannustinloukkujen purkaminen ja sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen on toteutettava, jotta saamme nostettua työllisyysastetta. Uudistusta toteuttaessa tulee tarkastella sosiaaliturvajärjestelmää ja verotusta kokonaisuutena", päättää Juurikka.

Lisätietoja:
Maria Juurikka
johtaja, palvelusektori
puh. 050 9190 576

Vuonna 1918 perustetun Oulun kauppakamarin missiona on edistää elinkeinoelämän yhteisiä toimintaedellytyksiä sekä tarjota koulutus- ja kehittämispalveluita. Oulun kauppakamarin visiona on olla keskeisin vaikuttaja ja halutuin yhteistyökumppani Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa elinkeinopolitiikassa. Toiminnan tuloksena yritysten toimintaympäristö kehittyy jatkuvasti kilpailukykyisemmäksi.