Seuraa meitä: Facebookissa LinkedIn:ssä Twitterissä Instagramissa EnglishSuomi

ALKUPERÄTODISTUS

EU:N YLEINEN ALKUPERÄTODISTUS

Kauppakamarin myöntämää Euroopan unionin yleistä alkuperätodistusta (European Union Certificate of Origin) käytetään Euroopan yhteisön ja kolmansien maiden välisessä kaupassa. Todistus vaaditaan maihin, joiden kanssa yhteisöllä ei ole vapaakauppasopimuksia, mutta jotka tarvitsevat alkuperätodistuksen erilaisten kauppapoliittisten toimenpiteiden, kuten rajoitusten, kiintiöiden tai kieltojen oikeaan kohdentamiseen sekä ulkomaankaupan tilastointiin.

Huom! Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus ainoastaan todistaa tavaroiden alkuperän, mutta ei anna oikeutta etuuskohteluun (vrt. tullin myöntämä EUR.1-tavaratodistus).

Suomalaiset kauppakamarit liittyivät Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n CO Chain -järjestelmään 1.1.2019.

Järjestelmä varmistaa alkuperätodistusten myöntämisketjun laadun ja oikeellisuuden. Järjestelmään liittyminen aiheuttaa muutoksia alkuperän todentamiskäytäntöihin.

Vientiasiakirjat.fi – sähköinen asiointipalvelu ulkomaankaupan asiakirjoille

Vientiasiakirjat.fi -palvelun kautta asiakkaat voivat hakea vahvistusta alkuperätodistuksille ja muille dokumenteille sähköisesti. Palvelu mahdollistaa asiakirjojen nopean käsittelyn päätteeltä käsin sähköisesti ja on paikasta riippumaton. Asiakirjat ja muut dokumentit ovat tallessa ja helposti löydettävissä, sekä hyödynnettävissä pohjina uusille hakemuksille.

Vahvistettavat asiakirjat lähetetään palvelun kautta kauppakamarille, jossa ne leimataan sähköisesti ja lähetetään palvelun kautta takaisin asiakkaalle.
Sähköistä palvelua varten alkuperätodistuslomakkeet tilataan kauppakamarista.

Palvelu vaatii rekisteröitymisen. Alla on ohjeet rekisteröitymistä ja käyttöönottoa varten.

Tutustu alkuperätodistuksen käyttö- ja täyttöohjeisiin, ennen kuin täytät hakemuslomakkeen.

Vahvistamme vientiasiakirjat.fi -palvelun kautta tulleet asiakirjat toimiston aukioloaikoina klo 8-16. Pyrimme vahvistamaan ennen klo 14 tulleet hakemukset saman päivän aikana ja klo 14 jälkeen tulleet hakemukset viimeistään seuraavana päivänä. Ilmoitattehan erityisen kiireellisistä tapauksista meille erikseen puhelimitse!

Asiakirjojen märkäleimallisista vahvistuksista toimistollamme sovittava etukäteen sähköpostitse tai puhelimitse.

Lisätietoa:
Oulun kauppakamari, Technopolis, Sepänkatu 20, 90100 Oulu 
Paula Männikkö, paula.mannikko@chamber.fi, puh. 050 3022 041
Heidi Jolanki, heidi.jolanki@chamber.fi, puh. 050 5629 933
Anni Alavahtola, anni.alavahtola@chamber.fi, puh. 050 5499 255