Seuraa meitä: Facebookissa LinkedIn:ssä Twitterissä EnglishSuomi

Vientiprosessi sujuvaksi!

10.04.2018 • Marika Nummila, Samex Solutions Oy


Tingi tulleista - älä omista katteista!

Laita vientiprosessi kuntoon ja hyödynnä vapaakauppasopimuksia!

"Kreikkakin osaa paremmin kuin Suomi." Aamukahvi meinasi monelta mennä väärään kurkkuun tuon lauseen takia, eikä syyttä. Uusi Suomi julkaisi 9.11.2017 silloisen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen haastattelun EU:n kauppasopimuksiin liittyen. Aika karua luettavaa. Suomalaiset vientiyritykset ihan oikeasti hyödyntävät EU:n solmimia kauppasopimuksia luvattoman huonosti.

Kauppasopimusten perimmäinen tarkoitus on lisätä "vapaata" kauppaa sopimuskumppaneiden välillä. Usein puhutaankin Vapaakauppasopimuksista. Puretaan kaupan esteitä ja rajoituksia, maksetaan vähemmän tullia. Suomalaiset yritykset panostavat vientiin. Miksi siis näin huonot arvosanat vapaakauppasopimusten hyödyntämisestä? Miksi annetaan 5-10% hintaetu kilpailijoille?

Jotta sopimuksia voi hyödyntää, ne pitää käydä läpi ja tunnistaa omia tuotteita koskevat vaatimukset. Jo kauppaa suunnitellessa pitää olla tiedossa kauppatavaran alkuperä ja tullinimike. Vapaakauppasopimukset ovat muodoltaan hyvin samanlaisia. Jokainen on silti oma yksilönsä. Jos tuntee yhden, ei voi sanoa tuntevansa kaikkia.

Kun sopimuksia päästään täysimääräisesti hyödyntämään, ne tuovat kilpailuetua. Vientimyyjä voi hymyssä suin mainostaa tuotteen olevan EU:n alkuperätuote. Tullietuudet tuontihetkellä vähentävät ostajan kokonaiskustannuksia. Kun homma on hallussa, koko vientiprosessi on sujuva ja mahdollisuus pysyvään asiakassuhteeseen kasvaa.

Vapaakauppasopimukset ovat yksi osa vientiprosessia. Vientiprosessi taas pitää sisällään ihan kaiken - aina kaupan suunnittelusta tavaran onnistuneeseen toimittamiseen ja maksun saamiseen saakka. Kyse on siis todella laajasta tapahtumaketjusta. Ja ketju on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki.
Niin kauppasopimusten kuin vientiprosessinkin kanssa pitää muistaa, että ne koskettavat koko vientiyritystä - ihan jokaista työntekijää. Jokaisella on omat vastuut ja velvollisuudet. Kun koko prosessi pistetään pieniksi palasiksi ja aletaan kartoittamaan vastuuhenkilöitä, saatetaan yllättyä. Esimerkiksi alkuperän ja tullinimikkeen määrittäminen saattaa tapahtua vasta prosessin loppupäässä, silloin kun tavaraa ollaan jo lastaamassa vientiin. Ja silloin on liian myöhäistä.

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, ei vielä viikossakaan. Ymmärtämällä vientitapahtuman eri osien keskinäiset riippuvuudet ollaan kuitenkin jo oikealla tiellä. Myönteistä kehitystä saadaan aikaan ihan pieninkin askelin. Näytetään yhdessä nykyiselle ulkomaankauppaministerillemme, että kyllä me Suomessa osaamme. Jopa paremmin kuin Kreikassa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Marika toimii asiantuntijana 3.5. Oulussa Vientiprosessi toimii -koulutuksessa. Lue lisää

Tietoa kirjoittajasta

Marika Nummila
Samex Solutions Oy

Kirjoittaja toimii Samexilla sähköisen tulliasioinnin asiantuntijatehtävissä ja kouluttajana. Käytännönläheisissä koulutuksissa yhdistyy pitkä kokemus, vahva osaaminen ja intohimoinen suhtautuminen tullausasioihin.
Jaa: