Seuraa meitä: Facebookissa LinkedIn:ssä Twitterissä EnglishSuomi

Haluaisimmeko olla Suomen paras ympäristöön liittyvässä vastuullisuudessa?

25.11.2019


Seitsemäntoistavuotias tyttäreni tuli posket loimuten luokseni. Hänen kädessään oli puhelin ja sen ruudulla komeili perheemme ruokaostoksista kertova S-Mobiilin hiilijalanjälkilaskuri. Hänen mukaansa perheessämme joka perjantaina syötävä tortilla-ateria saa jatkossa uuden sisällön. Pieni muutos ateriamme raaka-aineissa, johtaa kuulemma pienempään hiilijalanjälkeen ja samalla saamme lisättyä syömämme ruoan kotimaisuusastetta. Kotimaisuusasteen muutoksen perustelut, ja oikeat tuotteet päämäärän saavuttamiseksi, löytyivät samaisesta applikaatiosta. Mainoksia, tai edellä mainittujen asioiden ympärillä käytävää ja tarkoitushakuista keskustelua, tyttäreni kieltäytyi jatkossa uskomasta. Merkitystä on hänen mukaansa vain oikealla tiedolla.

Tyttäreni opetti minulle erittäin tärkeän asian. Valistunut kuluttaja haluaa helppoa ja kattavaa tietoa omasta kuluttamisestaan. Sen perusteella tehdään tarvittaessa nopeita päätöksiä, oikeaksi koettujen asioiden aikaan saamiseksi.

Kaupankäynnin näkökulmasta maailma on siis muuttunut. On pidettävä entistä tarkemmin huoli siitä, että kaikki mitä myymme, kestää kriittisenkin tarkastelun. Lisäksi on jaettava tietoa, ennen kuin sitä meiltä edes kysytään. Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa olisi kohtalokasta yrittää vaikuttaa kuluttajien ostopäätöksiin julistamalla omaa tai myytävän tuotteen erinomaisuutta.

Mitä muuttunut maailma tarkoittaa meille Koillismaalla? Mielestäni se luo meille hetkeksi vastuullisuuteen liittyvän ja ennen näkemättömän mahdollisuuden. Voimme tehdä alueellamme jotain, mistä muut eivät osaa vielä edes haaveilla.

Koillismaan alueella on jo lähtökohdaltaan melkoinen maine kauniina ja pienenä sekä luontoa kunnioittavana ja siitä elävänä osana Suomea. Meidät koetaan jonain sellaisena, johon halutaan samaistua. Samaan aikaan, alueellamme on kokoonsa nähden poikkeuksellisen paljon vahvoja yrityksiä, joissa jostain syystä on ollut vallalla normaalia kirkkaampi ajatus ympäristöön liittyvään vastuullisuuteen panostamisesta. Kun tähän lisätään ympäristöasioihin ennakkoluulottomasti suhtautuvat kunnat, erityisesti Kuusamon kaupunki, elämme alueella, joka halutessaan voi tehdä hetkeksi ympäristöön liittyvästä vastuullisuudesta todellisen kilpailuedun.

Mitäpä jos kaikki se, mitä tuotamme ja myymme ulospäin, olisi mietitty loppuun saakka vastuullisuuden kautta?  Kertoisimme näitä tuotteita myydessämme lisäksi, että kierrätämme tai käsittelemme paikan päällä kaiken sen roskan, joka täällä syntyy. Tuotamme tuulesta vähintään viisinkertaisesti kaiken sen sähkön, jonka alueemme kuluttaa. Puhdistamme jätevetemme ja tuotamme bioenergialla kaukolämpömme niin, että jäljelle jää vesihöyryn ja kirkkaan veden lisäksi vain metsälannoitteeksi soveltuvia rakeita. Autamme metsänomistajia alueellisella päästökaupalla saamaan metsilleen ilmaiset lannoitteet. Parannamme tällä tavalla metsiemme kasvua ja lisäämme hiilinielumme kokoa. Samalla kompensoimme lentomatkustamisen ja myytävien tavaroiden aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Ja kaiken kukkuraksi tieto on helposti löydettävissä reaaliaikaisesta ja tunnetusta mobiiliapplikaatiosta.

Esittämäni asiat voivat kuulostaa etäisiltä haaveilta. Niiden hyödyllisyyttä tai onnistumismahdollisuuksia on myös helppo kyseenalaistaa. Mikä kuitenkin on hienoa, kaikki nämä asiat ovat jo tekeillä. Iso joukko vastuullisia ja taitavia ihmisiä vie niitä jääräpäisesti eteenpäin. Tehdään ne yhdessä nopeasti kuntoon ja kehitetään siinä sivussa uusia yhtä ennakkoluulottomia ja isoja vastuullisuustekoja. Jos haluamme vastuullisuudesta kilpailuetua, aikaa ei ole hukattavaksi. Kaikki haluavat mennä samaan suuntaan ja aikanaan nämä asiat muuttuvat itsestäänselvyyksiksi. Meillä on nyt hyvä etumatka, otetaan siitä ilo ja raha irti.

Ylpeänä siitä, mitä on meneillään

 
Henrik Karvonen
Hallituksen puheenjohtaja, Oulun Kauppakamari / Koillismaan osasto
Toimitusjohtaja, Koillismaan Osuuskauppa


Huom! Vastuullisuusteemasta keskustellaan myös Business Forum Ruka-tapahtumassa Kuusamossa 28.11.2019. Ehdit vielä ilmoittautua mukaan laittamalla viestiä osoitteeseen: maria.juurikka@chamber.fi

 

Jaa: