Seuraa meitä: Facebookissa LinkedIn:ssä Twitterissä EnglishSuomi

Arktisuus on aito kilpailuvalttimme ympäri vuoden

04.10.2019


Matkailun suurten seminaarien syksy alkaa Pohjois-Suomessa olla takana päin. Oulun Matkailuforum sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin matkailuparlamentit tarjosivat hyvän kattauksen oppeja ja esimerkkejä toimialamme kehittämiseksi. Erityisesti mieleen on jäänyt Kalajoella pidetyn Pohjois-Pohjanmaan matkailuparlamentin yrityspuheenvuorot. Teemu Hostikan, Olli Ojamon ja Juha Kuukasjärven viestien ydinsanoma on varmasti se, että haasteet ovat voitettavissa ja erityisesti se, että yhteistyössä on voimaa. Positiivisuus, aitous, määrätietoisuus ja rohkeus kuvaavat hyvin näitä kokeneita yrittäjiä.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa matkailutoimiala on viime vuosien aikana selvästi ammattimaistunut: kehitysstrategiat ovat kunnossa useimmilla alueilla ja matkailupalvelut ovat jo hyvällä tasolla. Palveluja kehitetään jatkuvasti asiakas edellä, alueiden vetovoimaa lisäten. Ja mikä merkittävintä, eri puolilla matkailukeskuksissa tehdään suuria yksityisiä investointeja, jotka vauhdittavat kasvua.

Matkailu on Pohjois-Suomessa aina perustunut tavalla tai toisella luontoon. Matkailutoimialan alkuvaiheissa meillä luotettiin paljon kesämatkailuun. Kovin harva jaksoi uskoa, että kansainväliset matkailijat haluaisivat tulla Suomeen talvella; tänne kylmään ja pimeään. Rohkeimmat edelläkävijät näkivät mahdollisuuden ja tänä päivänä talvimatkailu on jo menestystarina, jonka myötä moni Pohjois-Suomen matkailukeskus on kasvanut vauhdilla. Nyt on jälleen rohkeiden liikkujen aika, arktisen kesän ja syksyn nostaminen kansainvälisille markkinoille. Itse asiassa edelläkävijät sijoittavat jo nyt siihen aikaa ja euroja. Uskon, että tulemme näkemään hyviä tuloksia näistä ponnisteluista. 

Arktisuus on meille luontaista ja arkeamme. Se on muutakin kuin lumi, pakkanen ja jää. Se on pitkien kesäöiden valoa, se on syksyn kuulautta ja väriloistoa, se on paikallista elämää, se on kulttuuria, historiaa ja perinteitä. Se on meri, se on järvi, se on metsä. Se on oppimista ja kokemuksen jakamista. Arktisuus on tunne.  

Arktisuus teemana yhdistää tunturit ja meren. Nyt on aika tarkastella tätä monipuolista aluettamme laajemmin ja ottaa rohkeasti myös Perämeri, rannikko ja saaristot vahvemmin mukaan alueemme vetovoiman ja kilpailuedun rakennuselementeiksi. Voimakkaasti kehittyneet tunturit ovat pitkäjänteisesti panostaneet paljon ja tehneet hartiavoimin töitä kansainvälistymisen polulla. Todella hyvää työtä ja monia onnistumisia. Olisi äärimmäisen tärkeää saada myös tämä pohjoiset erityispiirteet omaava upea rannikkomme vietyä seuraavalle askeleelle. Tämä edellyttää rannikon toimijoilta tiivistä ja määrätietoista yhteistyötä, jossa kohennetaan ensin valmiudet ja sen jälkeen yhdistetään voimavarat markkinointiin. Attractive Oulu Region -hankkeen toimenpiteet ovat yksi hyvä esimerkki tuloksekkaasta alueiden välisestä yhteistyöstä. On tunnistettava kansainvälisen huomiokynnyksen ylittävät vetovoimatekijät, rakennettava tuotteet ja rannikon matkailutoimijoiden ekosysteemi. Parhaimmillaan tunturit ja rannikko yhdessä muodostavat monipuolisen ja riittävän suuren kokonaisuuden alueen aidoksi kilpailueduksi. Kunkin on kuitenkin tuotava kokonaisuuteen oma erityinen lisäarvonsa. 

Rannikon toimijoiden ympärivuotisuuden haaste on tunturikohteisiin nähden käänteinen: kesä on ihan hyvällä mallilla, mutta miten saada kauppaa talvelle? Tässä kohtaa on aivan ensimmäiseksi hyvä pysähtyä kysymään, mitä kaikkea tämän kysymyksen ratkaisemiseksi on tähän mennessä tehty. Jotakin, se on totta - ja moni asia on tässäkin mennyt eteenpäin. On kuitenkin ryhdyttävä määrätietoisempaan työhön ”kotiläksyjen” parissa ja vastauksia läpimurtoon tulemme kyllä löytämään. Ei ole sattumaa, että jäänmurtaja Sampo ja ympärivuotinen Lumilinna Kemissä ovat saavuttaneet huomattavan suuret kävijämäärät ympäri maailmaa. Ei ole sattumaa, että lintumatkailu Liminganlahdella on noussut kansainvälisesti kiinnostavaksi. Ne ovat kaikki kovan työn tuloksia, joissa on ollut rohkeutta uskoa asiaan ja ryhtyä toimiin. Arktisen rannikkomme aava jääpeite on ainutlaatuinen luonnon näyttämö, mahdollisuus moneen. 

Toivotan kaikille syksyn värien keskelle inspiroivia keskusteluja ja positiivista draivia näidenkin asioiden äärelle. Moni asia on mahdollista kun hyödynnämme koko alueemme osaamispääoman, kokemuksen ja keskinäiset synergiat. Yhä tiivistyvä yhteistyö on se malli, jolla saavutamme parhaat tulokset.

 
Janne Anttila
Oulun kauppakamarin kauppa- ja matkailuvaliokunnan puheenjohtaja

Jaa: