Seuraa meitä: Facebookissa LinkedIn:ssä Twitterissä EnglishSuomi

Arktisuus on meidän vahva kilpailuetumme matkailussa

02.09.2019


 
Havainnekuva Kalajoella suunnitteilla olevasta Marinan alueesta.

On ollut jälleen hyvä matkailukesä ja tuntuma on, että alueemme monipuoliset kesäaktiviteetit on löydetty ja tapahtumat ovat vetäneet väkeä hyvin ja piristävät myös kauppaa. Kaiken kaikkiaan matkailun saralla on Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tapahtunut viime vuosina paljon hyvää ja tämän innoittamana alueella tehdään nyt matkailuinvestointeja ehkä enemmän kuin koskaan.

Oulussa panostetaan pitkän odotuksen jälkeen asemanseutuun ja Torinrantaan, jonne on suunnitteilla Allas Sea Pool ja Terwa Tower. Matkailukeskuksissa Rukalla, Syötteellä, Vuokatissa ja Ukkohallassa rakennetaan lisää majoituskapasiteettia ja palveluita. Kalajoelle tehdyn matkailun kasvuohjelman jalkauttamisen myötä Kalajoki on kehittymässä ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi hyvällä vauhdilla ja investoinnit ovat olleet paikkakunnalla todella merkittävät, kehittämisen kärkenä on nyt merellinen Marinan alue.  

Ja veneilijät tietävät, kuinka lähellä rakas naapurimaamme Ruotsi todellisuudessa onkaan meriteitse; moottorilla vain puolen päivän ja purjeilla päivämatkan päässä. Tiesittekö esimerkiksi sitä, että Luulajan saaristo koostuu yli 1300 saaresta. Tässä ympäristössä veneilyharrastuksella on pitkät perinteet. Facebook täyttyy kesällä Ruotsin puolen satamia kehuvien veneilevien kavereiden päivityksistä yhtä varmasti kuin syksyllä sateen jälkeen sienipäivityksistä. Mieleen hiipii ajatus, että mekin voisimme kehittää monipuolista rannikkoamme voimakkaammin. Perämeren Suomen puolen rannikko on varmasti kiinnostava kohde niin maalta matkailijoille kuin ruotsalaisille veneilijöille: Kalajoen merellisyyttä hyödyntävä matkailukeskus ja uniikki Maakalla, Hailuoto, Kellon Kiviniemen mainio satama, Raahen vanhakaupunki ja upea saaristo sekä Iin Röyttä - vain joitakin mainitakseni. Mahdollisuuksia on valtavasti, kunhan vain saadaan kohteet esille ja palvelut toimiviksi.

Sijainti arktisella leveyspiirillä ja pohjoisuus ovat tänä päivänä vahva vetovoimatekijä kansainvälisessä matkailussa. Puhtaus ja valoisat yöt ovat elämys suurimmalle osalle maailman matkustavaa väestöä. Perämeren kohteet voisivat olla yhdessä merkittävä, kansainvälisen huomiokynnyksen ylittävä kokonaisuus. Liminganlahti on kansainvälisesti tunnettu lintuvesi ja luontokuvaus on maailmalla suosittu harrastus. Hailuodon panimon puhtaaseen pohjaveteen tehty olut, saaren puhtaassa luonnossa tuotettu hunaja ja liha ovat palveluiksi ja tarinoiksi muutettuna hienoja kokemuksia matkailijoille. Kalajoen ja Raahen ainutlaatuiset kalastus- ja hylkeenpyyntiretket. Oulu – monipuolinen kulttuurikaupunki kaiken tämän luontotarjonnan keskellä. Live like a local, jossa matkailijaa tutustutetaan pintaa syvemmälle paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin on maailmalla yhä suositumpi tapa kokea uusia elämyksiä. Meillä on hyvät mahdollisuudet kehittää alueen vahvuuksia näissä teemoissa, arktisuutta hyödyntäen. Tässä on laajan yhteistyön paikka.

Tervetuloa jatkamaan helmikuussa Kalajoen matkailuseminaarissa aloitetun teeman jalostamista Oulun Matkailufoorumiin 3.9. Hotelli Lasaretissa. Makustellaan yhdessä, mitä kaikkea tästä teemasta voisikaan syntyä: hienot kaupungit, saaret, meri, luonto, kulttuuri, ruoka… Mahdollisuuksia on runsaasti!

Huom! Jos et saanut paikkaa suuren kiinnostuksen herättäneeseen seminaariimme, keskustelemme mielellämme kanssasi matkailun teemoista myös myöhemmin.

Kauppa- ja matkailuvaliokunnan puolesta,
Janne Anttila, valiokunnan puheenjohtaja
Maria Juurikka, valiokunnan sihteeri

Jaa: