HHJ-koulutus paranee entisestään

25.03.2019

Hallitustyön aktiivinen kehittäminen kiinnostaa. HHJ-tutkinnon suosio on kasvanut neljänä viime vuotena, ja HHJ-kurssin osallistujamäärät ovat nousseet yli kymmenen prosenttia vuosittain, kun mukaan lasketaan kaikki Manner-Suomen kauppakamarit. Palaute koulutuksista on lähes poikkeuksetta myönteistä.

– HHJ-kursseille on tungosta ja palaute on kiittävää. Hyväksi todettua kehitetään nyt entistä paremmaksi, sanoo HHJ-rehtori, johtaja Juha Koski Tampereen kauppakamarista.

HHJ-koulutuskokonaisuuden sisällön kehittäjäksi ja HHJ-kehityksestä vastaavaksi johtajaksi Tampereen kauppakamariin on nimitetty varatuomari Ismo Salminen. Hänen lisäkseen koulutuksen kehittämiseen antaa oman panoksensa kauppakamarien koulutuspäälliköistä koottu laatu- ja kehitysryhmä. Juha Koski vastaa edelleen HHJ-koulutuskokonaisuuden hallinnosta, HHJ-tutkinnosta sekä oppimistoiminnan johtamisesta. Hallituspartnereiden HHJ-toimikunta puolestaan huolehtii, että koulutusten tarjoama näkemys hallitustyöstä on ajan tasalla. Sen jäsenet ovat kokeneita hallitustyön osaajia erilaisista yrityksistä.

– Tavoitteena on parin vuoden sisällä tuoda mukaan muun muassa digitaalisia oppimisympäristöjä sekä tasalaatuistaa koulutuksia entisestään, Ismo Salminen sanoo ja korostaa, että vaikka keinoja modernisoidaan, HHJ-kurssin vahvuudet eli toisten kokemuksista oppiminen, käytännönläheisyys ja case-pohjaisuus pysyvät.

– Edelleen olemme tiiviisti kiinni nimenenomaan suomalaisen pk-yrityksen arjessa ja siinä, mikä on pk-yritykselle hyödyksi, Salminen korostaa.

HHJ-koulutuskokonaisuuden kehittämistarpeita pohtivat Tampereella koulutuspäällikkö Lilla Jokinen Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarista (vas.), koulutuspäällikkö Maria Lindbom Turun kauppakamarista, Ismo Salminen Tampereen kauppakamarista, palveluliiketoiminnan asiantuntija Tuija Sjöblom Helsingin seudun kauppakamarista, palvelujohtaja Riitta Schroderus Oulun kauppakamarista ja koulutuspäällikkö Susanna Keskinen Tampereen kauppakamarista. Kuva Annikaisa Knuutila

Käytännön ääni kuuluu

HHJ-kokonaisuuden kehittämiseen osallistuvan laatu- ja kehitysryhmän jäsenet ovat seuranneet paikan päällä satoja HHJ-koulutuksia ja tuntevat tuhansien osallistujien suullisen ja kirjallisen palautteen. Ryhmäläisillä onkin hyvä tuntuma siihen, mitä HHJ:n tärkeimmät ihmiset – osallistujat – odottavat ja tarvitsevat HHJ-koulutuksilta. Ryhmä kokoontui vastikään Tampereelle keskustelemaan kehittämistarpeista.

– Käytännön tiedon pohjalta laadittiin työlistaa asioista, joita tulevan vuoden aikana halutaan viedä eteenpäin. Odotettavissa on parannuksia niin sisältöihin, toteutustapoihin, yhteydenpitoon osallistujien kanssa kuin digitaalisiin apuvälineisiinkin, Ismo Salminen sanoo.

Tuija Sjöblom Helsingin seudun kauppakamarista sanoo, että Helsingin seudulla HHJ:n suosio on ylittänyt kaikki odotukset. Tänä vuonna on tarjolla jo kahdeksan HHJ-kurssia ja kaksi puheenjohtajakurssia.

– Hallitustyön osaajia tarvitaan jatkossa entistä enemmän, joten tulevaisuuskin näyttää HHJ:n kannalta hyvältä. Kehitysryhmän tapaaminen oli antoisa ja tarpeellinen – sisällön, menetelmien ja digitaalisten oppimismahdollisuuksien lisäksi esillä oli myös kouluttaja- ja caseverkoston kehittäminen.

HHJ-kurssien suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta myös Turussa.

– Kurssin erinomainen maine ja erityisesti kunnallisen sektorin kysynnän lisääntyminen selittävät kasvua. Vastataksemme suureen suosioon suunnittelemme jo täksi vuodeksi viidettä kurssia, kertoo Maria Lindbom Turun kauppakamarista.

Hän arvioi, että HHJ:n uudessa strategiassa on pääosin kaikki tärkeät kehitysasiat.

– Maailma ympärillämme muuttuu ja sen on hyvä näkyä myös HHJ-kurssien sisällöissä ja oppimistavoissa – esimerkiksi sähköinen materiaali, videot ja verkko-oppiminen ovat tätä päivää. Uskon, että HHJ kehittyy nyt vauhdilla eteenpäin.

Toivottuja uutuuksia

HHJ-koulutusta on toki kehitetty muutenkin koko ajan. Kurssilaisten toiveita on kuultu ja järjestetty esimerkiksi päivän tai puolen päivän koulutuksia. Uusia, hyvää palautetta saaneita kursseja ovat hallitus ja strategian toteuttaminen, hallitus ja myynnin johtaminen sekä hallitus ja talous. Hallitus ja vuorovaikutus –koulutusta pilotoidaan tänä vuonna.

Tampereen kauppakamarin ja Hallituspartnereiden syksyllä 2005 perustaman HHJ-kurssin on käynyt jo lähes 9 000 ihmistä, marraskuussa menee rikki 10 000:n raja.  HHJ-tutkinnon on suorittanut heistä vajaa puolet. HHJ-puheenjohtajakurssin käyneitä on keväästä 2013 alkaen lähes tuhat. Koulutustapahtumia on vuosittain noin 60.

www.hhj.fi