Anna Nieminen luennoi Oulun kauppakamarin satavuotisesta historiasta

22.11.2018

Anna Nieminen luennoimassa historiasta Raahen kauppakamariosaston tilaisuudessa.

Vuonna 1918 perustettu Oulun kauppakamari on juhlistanut sadan vuoden taivaltaan julkaisemalla historiateoksen Pohjoisen elinkeinoelämän asialla - Oulun kauppakamari 1918-2018. Kattava 362-sivuinen historiakirja kertoo Oulun kauppakamarin tarinan lisäksi koko Pohjois-Suomen liike-elämän kehityskaaren sisällissodan dramaattisista tapahtumista aina meidän päiviimme saakka. Teoksen ovat kirjoittaneet Anna Nieminen ja Matti Salo, ja sen graafisesta suunnittelusta on vastannut Raimo Ahonen. Teoksen toimitustyöstä vastasi Nieminen.

"Oulun kauppakamarin historiateoksen kokoamisessa, tutkimisessa ja kirjoittamisessa on pyritty siihen, että se käsittelisi sekä pohjoisen elinkeinoelämän vaiheita että Oulun kauppakamarin organisaation menneisyyttä. Kirja tarkastelee Pohjois-Suomen elinkeinoelämän yleisiä kehityskulkuja ja ominaispiirteitä, toki ajan ja sivumäärän asettamissa rajoissa", kertoo Anna Nieminen.

Pohjois-Suomen talouselämän historiaa on yleisesti ottaen tutkittu vähän, joten teokselle on ollut tukimuksellinen ja sosiaalinen tilauksensa.

"Oulun kauppakamarin tehtäväkenttä on alusta lähtien ollut laaja. Se on keskittynyt muun muassa teollisuuden, kaupan ja useiden muiden elinkeinoalojen toimintaympäristön kehittämiseen, liikennekysymyksiin, yhteiskuntasuunnitteluun, koulutuksen edistämiseen ja yleisen elinkeinopolitiikan teemoihin. Toiminnassa on aina ollut kansainvälinen juonne ja pohjoista näkökulmaa", jatkaa Nieminen.

Keskiviikkona 28.11.2018 klo 18 FM Anna Nieminen luennoi aiheesta Pohjoisen elinkeinoelämän asialla - Satavuotisen Oulun kauppakamarin vaiheita. Esitelmä pidetään Oulu-opiston luentosalissa (Luentosali 1) Pohjankartanossa (Leevi Madetojan katu 1). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Anna Nieminen (s. 1976) on oululainen historiantutkija ja yrittäjä. Hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2001 pääaineenaan Suomen ja Skandinavian historia. Vuosina 2001-2003 Nieminen opiskeli Oulun yliopiston ensimmäisessä Tiedeviestinnän maisteriohjelmassa. Hänellä on vuodesta 2006 alkaen ollut toiminimi AnnaN historia- ja mediapalvelu.

Nieminen on toiminut pitkään tuntiopettajana Oulun yliopistossa ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa sekä tehnyt viestinnän alan töitä.

Kokonaan Anna Niemisen kirjoittamia kirjoja on julkaistu kuusi: Lapin Maatalousseuran 100v.historia, oululaisen opiskelija-asumisen historia, Oulun Kauppaklubin 100v.historia, Reisjärven Osuuspankin 100v.historia, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston historia ja Keski-Pohjanmaan kesäyliopiston historia. Niemisen osaksi kirjoittamia ja/tai toimittamia kirjoja on ilmestynyt seitsemän ennen Oulun kauppakamarin historiateosta. Lisäksi hän on tehnyt joitakin suppeampia julkaisuja.

"Tavoitteena on yhdistää historiatieteen ja tiedeviestinnän osaaminen niin, että kirjat olisivat houkuttelevia ja kiinnostavia monenlaisille lukijoille", kertoo Nieminen työstään.