Teollisuus ja rakennusala kerryttivät Pohjois-Pohjanmaalla eniten veroja

19.11.2018

Pohjois-Pohjanmaalle rekisteröityjen yritysten verojalanjälki kasvoi vuonna 2016 lähes 1,37 miljardiin euroon. Verojalanjälkeen on laskettu mukaan tilitetty arvonlisävero, palkkojen ennakonpidätykset, sairausvakuutusmaksut, yhteisöverot ja työttömyysvakuutusmaksut.

Teollisuuden, rakentamisen ja tukun ja vähittäiskaupan toimialat olivat maakunnan suurimpia veronmaksajia palkkojen ennakonpidätyksen, yhteisöveron, työttömyysvakuutusmaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun perusteella.

Pohjois-Pohjanmaalle vuonna 2016 rekisteröidyistä yrityksistä runsas 14 000 maksoi ja tilitti veroja. Vuonna 2016 Pohjois-Pohjanmaalla oli noin 172 000 työllistä.

Toimialoista teollisuuden verojalanjälki palkkojen ennakonpidätysten, yhteisöveron, työttömyysvakuutusmaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun yhteissummalla mitattuna oli noin 195 miljoonaa euroa. Rakennusalalla luku puolestaan oli 131 miljoonaa euroa, minkä lisäksi toimiala tilitti arvonlisäveroja noin 130 miljoonaa euroa. Tukku- ja vähittäiskaupan vastaava summa oli 93 miljoonaa euroa, minkä lisäksi toimiala tilitti arvonlisäveroja 109 miljoonaa euroa.

Tiedot selviävät Keskuskauppakamarin Suuren Veroselvityksen alueellisesta kartoituksesta. Selvityksessä on tarkasteltu yritysten verojalanjälkeä eli yritysten maksamia ja tilittämiä veroja.

"Yritysten veronmaksua tarkastellaan julkisuudessa aivan liian suppeasti. Yritystoiminta tuottaa yhteisöveroon nähden moninkertaisen verokertymän. Vaikka kaikki yritysten maksamat ja tilittämät verot eivät jääkään yritysten kustannukseksi ja rasitteeksi, ne kiistämättä syntyvät yritystoiminnan seurauksena", toteaa Keskuskauppakamarin verotuksesta vastaava johtaja Ann-Mari Kemell.

Keskuskauppakamarin verokiertue on tänään maanantaina 19.11. Ylivieskassa ja huomenna tiistaina 20.11. klo 9-16 Oulussa Scandic Hotel Cityssa (Saaristonkatu 4). Keskiviikkona on vuorossa Kajaani, jossa tilaisuus järjestetään hotelli Scandic Kajanuksessa (Koskikatu 3).

Lisätiedot:

Ann-Mari Kemell, johtaja, Keskuskauppakamari: 09 4242 6217 / ann.mari.kemell@chamber.fi

Veroselvityksen tietoja Pohjois-Pohjanmaa

Keskuskauppakamarin Suuri Veroselvitys julkaistaan kokonaisuudessaan joulukuussa 2018.