Kauppakamarin Vuoden Teko -palkinto Critical Forcelle

23.10.2017

Kainuun kauppakamariosasto on valinnut kajaanilaisen Critical Force Oy:n Vuoden Teko -palkinnon saajaksi. Valintaperusteluissa korostuivat yhtiön kaupallinen menestyminen ja aktiivinen rooli koko peliteollisuuden kasvun luomisessa Kainuusssa.

- "Vuoden Teko -palkintoraati painotti tänä vuonna Suomen itsenäisyyden ja Kauppakamaritoiminnan 100-vuotisjuhlan kunniaksi tulevaisuuden tekemistä. Tässä joukossa erottui selvästi Critical Force, joka on omalla toiminnallaan onnistunut luomaan Kajaaniin yhden Suomen johtavista pelialan keskuksista. Yhtiön menestys on ollut myös kansainvälistä, kun se vuonna 2016 sai korealaisen pelijätin sijoittamaan yhtiöön neljä miljoonaa euroa. Kajaanissa on nyt pelialan yritys, joka voi olla veturina myös muille peliyhtiöille," perustelee Kainuun kauppakamariosaston puheenjohtaja Juha Tanskanen.

Palkinnon valintaperusteluissa korostuivat Critical Force kaupallinen menestyminen, kansainvälinen läpimurto ja ulkomaisen pelijätin sijoittajaksi saaminen. Lisäksi yhtiö on laittanut hyvän kiertämään perustamalla Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä pelintekoakatemian. Critical Force Academy on uudenlainen ratkaisu pelialalla vallitsevaan työvoimapulaan Suomessa.

Kajaanin ammattikorkeakoulun merkitys on suuri myös Critical Force menestyksen takana. Aikanaan silloinen tietojenkäsittelyn lehtori Veli-Pekka Piirainen ehdotti, että KAMK alkaisi opettaa pelialan ohjelmistosuunnittelua eli pelikoodausta. Ehdotus perustui Piiraisen havaintoon, että opiskelijoiden opintosuuntana koodauksen veto voimistui heti, kun koodaus esiteltiin pelinteon työkaluna. Suunnitelma toimi. Nyt runsas vuosikymmen myöhemmin pelialan koulutus Kajaanissa on arvokas osa koko Suomen peliteollisuuden ekosysteemiä. Samalla Piiraisesta on tullut kansainvälisesti menestyvän peliyrityksen toimitusjohtaja.

Viime vuonna eteläkorealainen pelijätti NHN Entertainment sijoitti Piiraisen perustamaan ja johtamaan Critical Force -peliyhtiöön neljä miljoonaa euroa. Critical Forcen saama sijoitus oli yksi Suomen pelialan kohokohdista viime vuonna.

- "Paikallisen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tukeminen ja palkkaaminen ovat meille erittäin tärkeitä asioita. Etäisestä sijainnistaan huolimatta Kajaani on yksi Suomen pelinkehityksen innovaatiokeskuksista, jossa on monta studiota ja Kajaanin ammattikorkeakoulun erinomainen pelinkehityksen koulutusohjelma.", kertoo Critical Forcen toimitusjohtaja Veli-Pekka Piirainen.

Critical Force on kajaanilainen pelistudio, jonka palveluksessa työskentelee kansainvälinen työryhmä pelialan asiantuntijoita kokeneista eksperteistä tuoreisiin lahjakkuuksiin. Vuonna 2012 Veli-Pekka Piiraisen ja pienen, mutta motivoituneen tiimin perustama studio loi perustan ja konseptin laadukkaalle kilpapelaamisen mallille mobiililaitteilla.

Vuoden Teko -palkinto myönnetään vuosittain. Voittajaa valittaessa pääperusteena on merkittävä teko ja panostus Kainuun talousalueen elinvoiman ja vetovoimaisuuden lisäämiseksi. Palkinto jaettiin Kainuun kauppakamariosaston Talousseminaarissa 23.10.2017. Talousseminaarin teemana oli tänä vuonna Digitalisaatio muuttaa liiketoimintamalleja.

Aiempia Vuoden Teko -palkinnon saajia:

v. 2016 Transtech Oy
v.2015 KAMK