Elinkeinoelämän järjestöt tukevat ammatillisen koulutuksen reformia

22.09.2017

Ammatillinen koulutus uudistuu 1.1.2018 alkaen. Syksyn 2017 aikana Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät ja kauppakamarit ovat mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen kiertueella kuudella paikkakunnalla. Järjestöt valmistelevat yhteistyössä alkuvuodelle 2018 yrityksille suunnattua alueellisten tilaisuuksien sarjaa.

"Reformi tuo ammatilliseen koulutukseen joustavuutta, osumatarkkuutta ja tulostavoitteellisuutta. Yritysten kannalta järjestelmä yksinkertaistuu", Helsingin seudun kauppakamarin projektijohtaja Markku Lahtinen kertoo.

Reformissa ammatillisten tutkintojen määrä vähenee 164:een. Tutkinnon osia voi suorittaa entistä joutavammin henkilökohtaisen opintosuunnitelmien ja yritysten osaamistarpeiden mukaan.

"Työpaikalla tapahtuvan oppimisen päämuodot, koulutussopimus ja oppisopimus, mahdollistavat nykyisten hyvien käytäntöjen jatkamisen sekä uusien joustavien oppimispolkujen toteuttamisen. Yhteishaun lisäksi koulutukseen voi hakeutua ympäri vuoden, mikä tuo uusia mahdollisuuksia työssä olevan henkilöstön osaamisen päivittämiseen", sanoo Lahtinen.

Lahtisen mukaan ammatillisen koulutuksen rahoitus ja uudenlainen asiakaslähtöinen toimintakulttuuri kannustavat koulutuksen järjestäjiä tukemaan työpaikalla tapahtuvaa oppimista. "Yritysten kannalta on tärkeää, että oppilaitokset ovat vahvasti mukana työpaikalla tapahtuvassa ohjauksessa ja arvioinnissa, eikä uudistus aiheuta työpaikoille uusia kustannuksia."

OKM:n kiertue käynnistyy Vaasasta 20.9. ja muut tilaisuudet ovat 27.9. Oulu, 4.10. Helsinki, 5.10. Kuopio, 25.10. Tampere ja 1.11. Turku. Tilaisuuksissa keskustellaan reformin toimeenpanoon liittyvistä käytännön kysymyksistä, mm. henkilökohtaistamisesta, ohjauksesta, opiskelijavalinnoista, tutkintojen perusteista, koulutuksen laadusta sekä työpaikalla oppimisesta uudessa ammatillisessa koulutuksessa.

EK:n tiedote 21.9.2017: EK ammatillisen koulutuksen reformin tukena
Suomen Yrittäjien tiedote 21.9.2017: Ammatillinen koulutus uudistuu ? Tietoa yrittäjille!
OKM:n tiedote 19.9.2017: Ammatillisen koulutuksen kiertue käynnistyy

Lähde: Kauppakamari uutishuone