Seuraa meitä: Facebookissa LinkedIn:ssä Twitterissä Instagramissa EnglishSuomi
5/2016 #jäsentiedote

EK-uutisia: Pk-yrityksillä lupaavia kokemuksia startup-yhteistyöstä

Oulun seudulla on vahvat perinteet verkostotaloudessa ja myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK pohtii keinoja vauhdittaa erikokoisten yritysten kumppanuuksia. Viime kuukausien aikana olemme selvittäneet, millaisia kokemuksia pitkän linjan pk-konkareilla on yhteistyöstä startup-yritysten kanssa. Vastuuhenkilönä on toiminut asiantuntija Outi Ervasti, joka toimii EK:ssa myös Pohjois-Pohjanmaan alueyhdyshenkilönä.

 

Ervastin mukaan suomalainen startup-ilmiö on etenemässä uuteen vaiheeseen, kun startupit ja vakiintuneet pk-yritykset ovat löytämässä toisiaan. Aiemmin taas kumppanuuksia haettiin eritoten startupien ja suuryritysten välillä.

Parhaimmillaan eri kehitysvaiheessa olevat yritykset toimivat toistensa muutosagentteina, arvioi Ervasti:

- Pk-yrityksen näkökulmasta startup-yhteistyö voi olla tehokas vipu, joka tuo arvokasta innovaatiovoimaa ja täydentävää osaamista mm. digitalisaation ja kansainvälistymisen haasteisiin. Vastaavasti startupille on hyötyä pk-kumppanista, jonka valttina on vakaan aseman tuoma uskottavuus, valmiit myyntikanavat ja verkostot sekä pitkän linjan yrittäjäosaaminen.

Vauhdittaakseen kumppanuuksien syntyä EK on laatinut yhdessä Tekesin kanssa julkaisun nimeltä Uudistajat - polkuja pk-yritysten ja startupien yhteistyöhön, joka julkistettiin Slush Dive -tapahtumassamme lokakuun lopussa.

 

Julkaisun havainnot perustuvat niin tutkimustietoon kuin case-yritysten kokemuksiin. Ne osoittavat, että edelläkävijät ovat jo liikkeellä: 18 % pk-yrityksistä tekee jo yhteistyötä startupien kanssa (lue tarkemmin startup-tutkimuksestamme).

Julkaisussa romutetaan myyttiä, jonka mukaan startupit toimisivat vain omassa digikuplassaan. Vaikka niiden osaaminen liittyykin tyypillisesti digitalisaatioon, on niillä annettavaa minkä tahansa toimialan uudistamiseksi. Tämän osoittavat myös julkaisun case-yritykset Pintos (konepajateollisuus), HH-kiinteistöpalvelut, Plastep (muovituotteet), Joros (terästeollisuus) ja Messukeskus.

Tutustu EK:n ja Tekesin julkaisuun "Uudistajat - polkuja pk-yritysten ja startupien yhteistyöhön" joko pdf-muodossa tai Issuu-digilehtenä.

Lisätiedot:
EK:n Pohjois-Pohjanmaan alueyhdyshenkilö Outi Ervasti, EK, puh. 040 721 2131, etunimi.sukunimi@ek.fi, @outiervasti