Seuraa meitä: Twitterissä Facebookissa EnglishSuomi
3/2016 #jäsentiedote

Oma passi hevosille ja bändikamoille

Oletko koskaan miettinyt, miten kansainväliset hevostapahtumat, taidenäyttelyt, musiikkikiertueet tai urheilukilpailut järjestetään? Kun matkustaa maasta toiseen ammatinharjoittamisvälineiden kanssa, on kiinnitettävä erityistä huomiota tavarankulun sujuvuuteen.

Kansainväliset suurtapahtumat liikuttavat paitsi ihmisiä, myös valtavia määriä tavaraa. Kun ammattilainen liikkuu ammatinharjoittamisvälineidensä kanssa, on myös tulliprosessit mietittävä tarkkaan etukäteen, sillä välineitä ei noin vain saa kuljettaa ulkomaille. Näistä velvollisuuksista ei voi luistaa, vaikka olisi maailman tunnetuin rock-tähti tai ammattiurheilija: ammatinharjoittamisvälineistä on tehtävä ilmoitus paikallisille tulliviranomaisille. Suurten urheilu-, taide-, tai tapahtumakiertuieden yhteydessä liikkuukin yleensä valtava määrä kalustoa. Tällöin oleelliseksi muodostuu mahdollisimman sujuva tavaroiden kuljetus.

Hollanti on historiansa ja sijaintinsa vuoksi aina ollut kansainvälisen kaupan edelläkävijä. Ei siis ole ihme, että yksi Euroopan etevimpiä vientiasiakirjojen asiantuntijoita löytyy juuri Alankomaista. Martin van der Weide on työskennellyt lähes koko uransa erilaisten vientiasiakirjojen parissa Hollannin kauppakamarissa. Hänen mukaansa ATA Carnet -vientiasiakirja on kätevin saatavilla oleva työkalu ammatinharjoittamisvälineiden väliaikaiseen vientiin.

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, jolla voit väliaikaisesti viedä kyseiseen tulliyleissopimukseen kuuluvaan maahan näyttelytavaroita, ammatinharjoittamisvälineitä tai kaupallisia tavaranäytteitä. Ammatinharjoittamisvälineet voivat olla esimerkiksi toimittajan kuvauskalusto, urheilijan välineet tai bändin soittimet.

"Käytännössä ATA Carnet´ta voi käyttää miltei kaikkeen omaan ammattiin liittyvään tavaraan, joka pitää väliaikaisesti saada kohdemaahan", van der Weide kertoo.

ATA Carnet on voimassa vuoden kerrallaan, ja sen myöntää kauppakamari. Etuina ovat joustavuus, nopeus ja huokea hinta. Voimassaolovuoden aikana ATA Carnet´ta voi käyttää rajattomia kertoja matkustaessa niihin yli 70 maahan, joissa se on hyväksytty.

Perinteinen tullausmenettely vaatii paljon aikaa ja vaivaa. ATA Carnet´n avulla tavaroita voidaan väliaikaisesti viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti. Se korvaa muut vientiasiakirjat, kauttakulkuasiakirjat ja väliaikaisessa vientimaassa tarvittavat tulliasiakirjat.

"ATA Carnet on vertaansa vailla oleva apuväline esimerkiksi olympialaisten yhteydessä, kun suuret joukot urheilijoita ja toimittajia liikkuvat ammatinharjoittamisvälineidensä kanssa", van der Weide kiteyttää.

Myös pienet toimijat, kuten yhden hengen yritykset tai aloittelevat bändit, hyötyvät hänen mukaansa ATA Carnet´n käytöstä.

"Se on kuin passi tavaroillesi ja edullisin vaihtoehto niin pienten kuin suurten tavaramäärien väliaikaiseen  vientiin", van der Weide summaa.

ATA Carnet kasvattaa jatkuvasti suosiotaan sekä Suomessa että muualla. Sen perustamisesta 1960-luvulla lähtien yli 70 maata on lähtenyt sopimuksen mukaan ympäri maailmaa, niin Lähi-idästä, Euroopasta kuin Aasiastakin.

Lähde: Keskuskauppakamari uutishuone