Seuraa meitä: Twitterissä Facebookissa EnglishSuomi
3/2016 #jäsentiedote

Naisjohtajuus tapetilla myös Saudi-Arabiassa

Mielikuva Saudi-Arabiasta on länsimaissa varsin yksipuolinen, vaikka vauraassa Saudi-Arabiassa on runsaasti mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Maassa tapahtuu suuria muutoksia, ja naisia halutaan lisää työelämään.

 

Saudi-Arabia julkisti 25.4.2016 Saudi Vision 2030:n, joka onnistuessaan modernisoi maan taloutta merkittävästi ja lisää naisten osallistumista työelämään. Muutos on käynnissä, ja arabimaailman luetuin englanninkielinen sanomalehti, Saudi-Arabiassa julkaistava Arab News kirjoitti “Saudinaiset tekemässä harppauksia´ -jutussaan 11.4.2016, että saudinaiset ovat menossa eteenpäin sekä liike-elämässä että muillakin elämänaloilla.

Öljyn hinnan lasku on saanut maan heräämään siihen, että naisten työskentely hyödyttää kansantaloutta. Tämä tosiasia on muuttamassa asenteita ja kannustaa löytämään tapoja hyödyntää naisten osaamista maassa, jossa sääntönä on sukupuolten erottelu. Potentiaalia on, sillä opiskelijoista peräti 60 prosenttia on naisia.  

Vuonna 2013 naisia nimitettiin ensimmäistä kertaa neuvoa-antavaan toimielimeen shura-neuvostoon, joka korvaa kuninkaan päätösvaltaan perustuvassa maassa parlamentin. Tuolloin 150-jäseniseen neuvostoon nimitettiin 30 naista. Naisten osuus on siis 20 prosenttia eli korkeampi kuin monissa maissa naisten osuus parlamentin jäsenistä. Joulukuussa 2015 pidetyissä kunnallisvaaleissa naiset saivat ensimmäistä kertaa äänestää ja heitä myös valittiin kunnanvaltuustoihin. Muutoksen tuulia kuvaa myös se, että kuningas Salmanin huhtikuisella valtiovierailulla Egyptissä oli virallisessa valtuuskunnassa mukana kaksi naista.

Naisten laaja siirtyminen työelämään on kuitenkin melkoinen haaste yhteiskunnassa, jossa naisilla ja miehillä on rajoitettu mahdollisuus olla samoissa tiloissa. Myös naisten kielto ajaa autoa on ongelmallinen. Asiantuntija- ja päällikkötasolla tämä ei enää ole ongelma, sillä naiset liikkuvat autonkuljettajien kyydissä. Toisin kuin usein luullaan, naiset siis voivat liikkua kodin ulkopuolella ja käydä esimerkiksi kokouksissa.

General Electric, yksi maailman suurimmista yrityksistä, on esikuva siinä, miten naisten työskentelyä ja naisjohtajuutta voidaan edistää Saudi-Arabiassa. GE:n työntekijöistä 15 prosenttia on naisia ja yhtiö on erityisesti panostanut naisten palkkaamiseen. Heitä löytyy niin insinöörien joukosta kuin naistyöntekijöiden hoitamasta palvelukeskuksesta. Tällainen käytännön positiivinen toiminta naisten aseman edistämiseksi voi olla huomattavasti vaikuttavampaa kuin naisten asemaa koskevat ulkomaiset julkilausumat.

Suomalainen naisjohtajaosaaminen kiinnostaa

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa ja johtaja Anne Horttanainen vierailivat Saudi-Arabiassa huhtikuussa. He tapasivat paikallisia vaikuttajanaisia ja kertoivat Keskuskauppakamarin kansainvälisesti palkitusta naisjohtajaohjelmasta. Suomen suurlähetystön puitteissa käydyt tapaamiset olivat selvä osoitus naisasian ajankohtaisuudesta Saudi-Arabiassa. Keskuskauppakamarin naisjohtajaohjelma herätti kiinnostusta, ja vierailusta uutisoitiin muun muassa Arab Newsissä.

 “Suomessa koettu muutos naisjohtajuuden yleistymisessä selvästikin innoitti tapaamiamme naisia Saudi-Arabiassa´, kertoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Yllätyksenä monelle keskustelukumppanille oli, että Suomessakin vielä 10–15 vuotta sitten naisia oli kovin vähän liikemaailman huippupaikoissa, eikä edelleenkään naisia löydy suuritysten pääjohtajaposteista. Pörssiyhtiöiden hallituksiin on kuitenkin saatu naisia aktiivisin itsesääntelytoimin ilman kiintiöitä ja johtoryhmiin on nyt nousemassa nuorempia naisia.

“Suomessa koettu muutos naisjohtajuuden yleistymisessä selvästikin innoitti tapaamiamme naisia. Seuraava askel voisi olla se, että saudiarabialaisia liikenaisia tulee Suomeen vierailulle tutustumaan suomalaisiin naisjohtajiin ja liike-elämään´, Linnainmaa kommentoi.

Mielikuvat Saudi-Arabiasta ovat johtaneet siihen, että yksikään maa ei ole lähettänyt naista suurlähettiläksi asemapaikkanaan Saudi-Arabia, ja Suomi on yli 130 maan diplomaattikunnassa ainoa maa, jonka suurlähetystössä nainen toimii lähetystön kakkosena. Pian kolme vuotta Riadissa toiminut Johanna Jokinen-Gavidia oli pitkään myös Suomen väliaikaisena asiainhoitajana.

“Saudi-Arabia on kiehtova asemamaa ja toimintaympäristö suomalaiselle naisdiplomaatille´, Johanna Jokinen-Gavidia kertoo. Hänen mukaansa Saudi-Arabian viranomaiset eivät ole karsastaneet mieslegioonassa toimivaa naista. Jokinen-Gavidian mukaan viranomaisten kanssa on ollut helppo asioida ja yritysmaailma on ollut ihan yhtä lähestyttävissä.

Suomella vahva tasa-arvobrändi

Suomi tunnetaan myös Saudi-Arabiassa vahvojen naisten maana. Naisten saama julkisuus ylittää isojen valtioiden päämiesten saaman julkisuuden. Viimeksi tämä noste julkisuudessa koettiin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan vierailun yhteydessä.

Naisdiplomaatin tärkein etuoikeus on mahdollisuus tavata saudinaisia täysin vapaasti ja rajoituksetta. Suuri inspiraation lähde ovat olleet johtavat liike-elämässä toimivat naiset, Shura-neuvoston naisjäsenet, taiteilijat ja vuorikiipeilijät. Saudi-Arabiassa on valtaisa määrä naisten perustamia yrityksiä ja johtajuuskoulutus on kovassa huudossa.

Esimerkiksi Riadissa ja Jeddassa on naiskonsultteja, jotka neuvovat yrityksiä etenemisestä perinteisillä naisia koskettavilla liike-elämän alueilla. Paikallisia osaajia kannattaa kuunnella.

Yleinen harhaluulo on, ettei liikenainen voisi matkustaa maahan ja että hänen pitäisi olla vahvasti hunnutettu. Pukeutumiskoodi on selkeä. Se on abaya ja kaulan ympärille tai päähän kietaistu huivi. Kasvoja ja hiuksiakaan ei siis tarvitse peittää. Nainen voi matkustaa maahan siinä missä muuallekin. Yhteistyökumppaneiden kanssa kannattaa käydä läpi matkanjärjestelyt. Ja loppu onkin kiinni avoimesta asenteesta ja kunnioituksesta erilaisia kulttuureja kohtaan. Onnistuneita yhteistyöhankkeita tekevät niin naiset kuin miehet.

Toivottavasti niin miesten kuin naisten johtamat suomalaiset yritykset löytävät jatkossa lisää liikeyhteyksiä Saudi-Arabiaan. Monilla Saudi-Arabian naisilla on huomattavasti varallisuutta ja rahaa makaa pankkitileillä suuria summia, eli he ovat myös potentiaalisia sijoittajia. Kannattaakin selvittää avoimin mielin, löytyisikö suomalaisille yrityksille ja varsinkin naisyrittäjille mahdollisuuksia liiketoimintaan ja yhteistyöhön Saudi-Arabian naisten kanssa.

Lähde: Keskuskauppakamari uutishuone