Seuraa meitä: Twitterissä Facebookissa EnglishSuomi
2/2017 #jäsentiedote

Juhlavuoden muotokuvagalleria nostaa esiin yksilöt yritysten takana

Digitaalinen muotokuvagalleria.fi nostaa esiin lähes 300 suomalaisen yritysjohtajan ja talouselämän vaikuttajan muotokuvat itsenäisyyden ajalta. Oulun kauppakamarin alueelta mukana ovat mm. Oulun kauppakamarin perustaja ja puheenjohtaja Frans Adolf Riekki, Antellilta Ilkka ja Pipu Lantto sekä Pörhön Autoliike Oy:stä Matti Pörhö.

Eero Snellman: Frans Adolf Riekki, 1923 Taideteokset © Kuvasto ry 2017

Suurin osa digitaalisen gallerian taideteoksista on tähän asti ollut yritysten yksityisissä kokoelmissa yleisön tavoittamattomissa. Keskuskauppakamari tarjoaa satavuotisen Suomen kunniaksi yrityksille alustan julkaista ne. Monivuotisen hankkeen taustalla on ollut halu taltioida julkiseen käyttöön Suomen taloudessa vaikuttaneiden yksilöiden muotokuvia.

Gallerian muotokuvat ovat otos koko valtakunnan alueelta. Myös Oulun kauppakamarin alueen yritykset ovat galleriassa edustettuina.

"Taideteokset ja niissä kuvatut henkilöt ovat osa alueen historiaa ja kulttuuriperintöä. Ne nostavat esiin niin yksilöitä yritysten takana kuin muotokuvamaalauksen perinnettä", Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen sanoo.

Hannu Väisänen: Pipu Lantto, 2015 Taideteokset © Kuvasto ry 2017

Hannu Väisänen: Ilkka Lantto, 2012 Taideteokset © Kuvasto ry 2017

Kukin muotokuvien henkilöistä liitetään laajempaan kontekstiin ja hänen elämäänsä kuvaavaan tarinaan. Myös yrityksen historian kuvaus aina tähän päivään asti sisältyy kuvagallerian tietoihin. Taiteilijoista kerrotaan perustiedot sekä mainitaan heidän tärkeimpiä töitään.

"Monissa yrityksissä muotokuvat pölyttyvät käytävillä tai kellarissa. Digitaalinen muotokuvagalleria antaa yrityksille mahdollisuuden tuoda muotokuvansa koko kansan nähtäväksi. Hankkeeseen ehtii vielä mukaan", kannustaa Tuovinen.

Timo Vuorikoski: Matti Pörhö, 2010 Taideteokset © Kuvasto ry 2017

Keskuskauppakamari ottaa yritysten muotokuvia yhä vastaan 28.4.2017 saakka. Ohjeet kuvien lähettämiseen löytyvät muotokuvagallerian sivuilta.

Otos teoksista on ollut esillä myös Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä museon ja Keskuskauppakamarin yhteistyönä kokoamassa näyttelyssä  "100 vuotta tulevaisuutta" 1.– 27.3.2017.

Lisätietoja:

Jari Tuovinen, Oulun kauppakamari, 044 313 4505, jari.tuovinen@chamber.fi