Seuraa meitä: Facebookissa LinkedIn:ssä Twitterissä Instagramissa EnglishSuomi
2/2016 #jäsentiedote

Sote-uudistus ei saa johtaa verotuksen kiristymiseen

 

Sote-uudistus on päätetty rahoittaa valtiovetoisesti. Keskuskauppakamarin mukaan tärkeintä on, että kenenkään palkkatulon verotus ei kiristy. Verotuksesta vastaavan johtajan Ann-Mari Kemellin mukaan sote-uudistus tarjoaa hyvän mahdollisuuden jopa yksinkertaistaa nykyistä verojärjestelmää.

Hallitus pohtii parhaillaan, miten sote-palvelujen rahoitus kokonaisuudessaan järjestetään. Rahoitusmalli on ensisijaisesti valtiovetoinen hallituksen viime vuoden lokakuussa tehdyn päätöksen mukaan. Uudistuksessa tärkeintä Keskuskauppakamarin mukaan on, että kenenkään palkkatulon verotus ei kiristy.

“Sote-uudistuksen tavoitteet ja hallitusohjelman verolinjaukset toteutuisivat parhaiten siten, että rahoitus kerätään osana valtion tuloveroa ja verotulot jaetaan sote-alueille erikseen sovittavien kriteerien mukaisesti´, kommentoi Keskuskauppakamarin verotuksesta vastaava johtaja Ann-Mari Kemell.

Kemellin mielestä on tärkeää, että uudistuksessa ei luoda uusia verottajia tai veroja, sillä ne lisäävät riskiä verotuksen kiristymisestä.

“Sote-rahoituksen kerääminen osana valtion tuloveroa tarjoaisi hyvän mahdollisuuden jopa yksinkertaistaa verojärjestelmää´, hän toteaa.

Kannustimet käyttöön

Uudistuksen yhteydessä kunnallisverolle tulisi säätää katto, jotta kokonaisveroaste ei nouse myöskään kunnallisveron kautta.

“Kuntien menot pienenevät merkittävästi, kun sote-palveluiden rahoitusvastuu siirtyy pois kunnilta. Kuntien on alennettava omaa veroprosenttiaan samassa suhteessa kuin vastaava rahoitus kerätään valtion verona´, Kemell sanoo.

Kustannussäästöjen kannalta on tärkeää, että verotulojen jakaminen sote-alueille perustuu selkeisiin ja läpinäkyviin kriteereihin. Kriteerien tulee sisältää myös kannustimia, muuten kolmen miljardin euron kestävyysvajeen vähentämistavoitetta tuskin voidaan saavuttaa.

“Kannustimilla osa rahoituksesta voidaan sitoa sellaisten tavoitteiden saavuttamiseen, jotka vähentävät kokonaiskustannuksia. Tällaisia tekijöitä voisivat olla tiettyjen sairausmuotojen tai -tyyppien väheneminen ja ennaltaehkäisyn onnistuminen´, Kemell luettelee.

Lisätietoja:

Ann-Mari Kemell
Verotuksesta vastaava johtaja
ann-mari.kemell@chamber.fi
p. 050 308 3188