Seuraa meitä: Facebookissa LinkedIn:ssä Twitterissä Instagramissa EnglishSuomi
2/2016 #jäsentiedote

Egyptin uudet kauppasäädökset

Uusien asetusten mukaan säädöksessä 43/2016 (linkki säädökseen tekstin alla) mainittuja hyödykkeitä Egyptiin tuovat ulkomaiset "tehtaat" joutuvat rekisteröitymään 16.3 mennessä ulkomaankauppaministeriön alaisen vienti- ja tuontikontrolliviraston (GOIEC - General Organization for Import and Export Control) rekisteriin, ja toimittamaan todistukset tuomiensa hyödykkeiden tuotemerkkioikeuksista sekä kansainvälisten standardien noudattamisesta (GOIEC:n rekisteröintiohjeet liitteenä). Lisäksi tietyistä tuotteista on alettu ilmeisesti vaatimaan jonkinlaista esitarkastussertifikaattia.

Uudet säädökset ovat aiheuttaneet paljon keskustelua EU:n piirissä, ja EU yrittää vaikuttaa Egyptiin sekä Kairon että Brysselin kautta. Kansainvälisestä paineesta huolimatta rekisteröintivaatimus on näillä näkymin edelleen tulossa voimaan – joskin myöhässä 16.3 asetetusta aikarajasta, koska ilmeisesti ainoastaan muutamat kv. yritykset ovat rekisteröityneet aikarajaan mennessä. Useat EU-maat ovat kuitenkin alkaneet saada yhteydenottoja yrityksiltään rekisteröintiin ja vaadittuun esitarkastussertifikaattiin liittyen. EU neuvoo eurooppalaisia yrityksiä varmistamaan kuuluvatko heidän Egyptiin tuomansa tuotteet säädöksen 43/2016 piiriin, ja varaamaan ainakin kaksi viikkoa aikaa hankalalta vaikuttavaa rekisteröintiprosessia varten. Takarajana rekisteröitymiselle on ollut tuo 16.3 (jolle on nyt siis annettu määrittelemätön lisäaika), jonka jälkeen riskinä on rekisteröimättömien tuotemerkkien jääminen tulliin.

Edustusto ei ole toistaiseksi saanut suomalaisyrityksiltä yhteydenottoja uusien säädösten vaikutuksesta Egyptin-vientiin, mitä saattaa selittää puutavaran lukeutuminen säädöksen 43/2016 ulkopuolelle.

Edustusto pyytää yrityksiä raportoimaan mahdollisista uusien kauppasäädösten aiheuttamista ongelmista, jotta asiaa voidaan edistää EU:n kautta konkreettisten esimerkkien avulla.

Lisätiedot:

Jukka Välimaa
Ulkoasiainsihteeri
Team Finland -koordinaattori 

Embassy of Finland
3 Abu el Feda Street, 11211 Zamalek, Cairo, Egypt
+20 2 27363722
+20 122 2137876 

Ministerial Decree No. 43 of 2016

Ministerial Decree No 43 of 2016 - Documents Needed for Registration